Achtergrond informatie

BIODANZA met Karin

Het leven begint bij jezelf

Wat is Biodanza?

Biodanza betekent letterlijk: de dans van het leven.

 

Het gaat erom dat je je verbindt met jezelf, de ander en de wereld en natuur om je heen.

 

Al dansend vormt het een groeiproces dat je helpt om meer in het moment te leven. Door de dansen en oefeningen kom je meer in contact met wat er innerlijk gebeurt, dat neem je mee naar het dagelijkse leven.

Het versterkt de verbinding met je eigen identiteit, je ziet meer en meer je eigen talenten, net zo goed als je die van een ander ook gaat zien, ieder zijn eigen talenten en kwaliteiten. Bij biodanza vieren we de uniciteit en de diversiteit.

Je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde nemen toe. Er komt ruimte voor nieuwe perspectieven, nieuwe oplossingen en inspiratie om met dagelijkse situaties om te kunnen gaan.

Tegelijkertijd hebben de dansen een diepe ontspannende werking op je lichaam waardoor je algemene gezondheid verbetert. Je voelt dat je meer energie hebt en bergen kunt verzetten en ook wanneer rust nodig is.

Biodanza gebruikt muziek, beweging, expressie en een gevoel van saamhorigheid om onze mogelijkheden wakker te maken. Het is heerlijk om te doen, soms dans je alleen en dan weer met de groep.

 

Wat is het doel?

Het doel van biodanza is om je terug te brengen naar een manier van leven waarin het leven zelf centraal staat.

Als het leven centraal staat, dan staan waarden als vriendschap, liefde delen, plezier beleven, expressie geven en menselijke groei bijvoorbeeld centraal.

 

Door jouw deelname aan biodanza help je je eigen leven en dat van anderen positief te veranderen.

 

 

 

Waarom Biodanza?

We zien dat stress een deel van ons leven is geworden en dat laat zich in veel vormen zien, zoals vermoeidheid, irritatie, angsten, slapeloosheid, depressie etc.

We gaan vaak gebukt onder de last van verplichtingen en taken. Je levert zo steeds meer in, ook door een veranderde kijk op het begrip 'tijd'. Er moet steeds meer en alles moet sneller, waardoor je steeds een race tegen de klok houdt.

Ja, je kunt je werkelijk afvragen:

Welke kwaliteit van leven hebben we met zo'n 'moeten doen' modus?

Welke kwaliteit heeft het leven zonder contact met de natuurlijke ritmes?

Wat gebeurt er met onze gevoeligheid die ons vertelt wanneer we rust nodig hebben of meer beweging, die ons vertelt wanneer we warmte en menselijk contact nodig hebben?

Wat gebeurt er wanneer we kennis en verstand ophemelen en zo onze verbinding verliezen met de kern van dingen en met alles wat leeft.

 

Biodanza streeft er naar deze tendens om te keren, zodat we bij onze lichamelijke ervaring en gevoeligheid terugkomen.

 

 

Wat doet Biodanza?

Biodanza is een effectieve manier om weer in balans te komen.

We beginnen een les met actieve oefeningen die je vitaliteit en vreugde stimuleren. In de tweede helft worden de oefeningen rustiger zodat je lichaam kan ontspannen en nieuwe energie kan opdoen. Tijdens de workshop praat je niet, zodat je hoofd even rust krijgt en je je lichaam de kans geeft en om nieuwe positieve ervaringen op te doen.

Na een tijd op regelmatige  basis deel te nemen in een biodanzagroep, zul je merken dat je leven op een positieve wijze verandert. Je krijgt meer zelfvertrouwen, je voelt je lekkerder in je vel en je bent beter in staat liefdevolle relaties te onderhouden.

Biodanza gebruikt beweging, muziek en contact tussen mensen om dit te bereiken.

 

Vivencia's ontwaken van mogelijkheden

De vele mogelijkheden die in jou zitten, wordt al dansend wakker gemaakt in het groepsproces door het hier en nu intens te beleven. We noemen dat vivencia. Deze momenten van intensiteit kunnen op verschillende manieren worden ervaren: in jezelf: fysiek, emotioneel, in de beweging, verbonden met anderen in de groep of door het contact met de natuur.

Vijf lijnen van vivencia

Biodanza stimuleert vijf lijnen (thema's) die in het leven van mensen belangrijk zijn. Dit zijn vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie. Dit noemen we de vijf lijnen van Biodanza.

Vitaliteit is het leven met energie tegemoet kunnen treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn zodat je kunt uitreiken naar wat je nodig hebt en kunt uitreiken naar je verlangens in het leven en dit ook kunt manifesteren, soms geeft je ziekte je minder energie en minder mogelijkheden. Bij biodanza ga je steeds weer op zoek naar wat er mogelijk is in plaats van wat niet mogelijk is.

Seksualiteit hoort bij het leven, het is levensenergie! In Biodanza wordt dit deel op zachte wijze herontdekt. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit zal substantieel toenemen. Seksualiteit begint bij het verlangen en plezier ontdekken en dat weer wakker te maken in je zelf.

We creëren een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit is hoe je leeft en leven creëert voor jezelf en anderen. En hoe je steeds nieuwe oplossingen vindt voor dagelijkse problemen.

Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat je je kunt verplaatsen in een ander. Affectiviteit is onze natuurlijk mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren.

Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel, maar ook het intense gevoel dat we een zijn met de natuur.

 

Sinds de introductie in Nederland in 2000, verovert Biodanza op hartstochtelijke wijze ons land. Het is een systeem voor menselijke groei dat in de jaren zestig gecreëerd is door Rolando Toro Araneda uit Zuid Amerika.

 

Rolando Toro Araneda

Rolando Toro Araneda is de grondlegger en schepper van Biodanza wat nu wordt gepraktiseerd door heel Europa, Zuid Amerika, Zuid Afrika en Japan. Hij is recentelijk genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen veertig jaar.

Rolando Toro Areneda is geboren in Concepcion, Chili 19e april 1924, hij heeft vele wegen en carrières gevolgd waaronderonderwijzer, medicus, psychiater, medisch research, poëet, artiest, verzamelaar van Afrikaanse kunst en antropoloog. Alles heeft op verschillende manieren bijgedragen tot de ontwikkeling van Biodanza - zijn levenswerk.

Hij heeft vele academische posten bezet waaronder de stoel van expressieve Psychologie aan de katholieke universiteit van Santiago in Chili.

Hij publiceerde boeken over poëzie en psychotherapie en had tentoonstellingen van zijn schilderijen in Brazilië, Italië en Frankrijk. Hij heeft in verschillende landen geleefd waaronder Argentinië, Brazilië en Italië. In 1998 is hij teruggekeerd naar zijn geboorteland Chili.

Rolando Toro is op 85 jarige leeftijd overleden op 16 februari 2010 in Chili.

 

Wil je meer weten over Rolando Toro, kijk dan op de website van onze docenten: Stephen White en Diana Zijlmans www.biodanzazuidnederland.nl

Wil je informatie over de opleiding tot Biodanza facilitator zie www.biodanzaschooleindhoven.nl

Wil je het boek lezen over Biodanza door Rolando Toro Araneda zie
uitgeverij de Zaak 2009 ISBN 978-9-077770-40-5

Wil je meer weten over de Vereniging van Biodanza leraren Nederland, aangesloten bij het IBF (International Biocentric Foundation)  zie www.biodanzanederland.nl

 

 

 

©Vrije Vogel Trainingen 2018            Privacy statement           Bijgewerkt 22 mei 2018