Achtergrond informatie

BIODANZA met Karin

Het leven begint bij jezelf

Wat is Biodanza?

Biodanza betekent letterlijk: de dans van het leven.
Dansen vanuit het hart om een betere kwaliteit van leven te creëren.

Het is gebaseerd op biologische en universele wetten die het leven beschermen en je toestaan te groeien en te ontwikkelen op een gezonde manier.

Het is een groeiproces wat je helpt om meer in het moment te leven. Door de dansen en oefeningen kom je meer in contact met wat er innerlijk gebeurt.

Het versterkt de verbinding met je eigen identiteit.

Je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde nemen toe, er komt ruimte voor nieuwe perspectieven en inspiratie. Tegelijkertijd hebben de dansen een diepe ontspannende werking op je lichaam waardoor je algemene gezondheid verbetert.

 

Het gaat erom dat je je verbindt met jezelf en jouw mogelijkheden, te groeien in liefde, verbondenheid en overvloed.

 

Biodanza gebruikt muziek, beweging, expressie en een gevoel van saamhorigheid om onze potenties wakker te maken.

Wat is het doel?

Het doel van biodanza is om mensen terug te brengen naar een manier van leven waarin het leven zelf centraal staat.

Biodanza is een manier om de waarden van het leven te verschuiven van de materie naar waarden als vriendschap, liefde, plezier, expressie en groei.

 

Door jouw deelname aan biodanza help je actief je eigen leven en dat van anderen positief te veranderen.

 

 

 

Waarom Biodanza?

Stress is een deel van ons leven gworden en laat zich in veel vormen zien, zoals vermoeidheid, irritatie, angsten, slapeloosheid, depressie etc.


Steeds meer mensen gaan gebukt onder de last van verplichtingen en taken. Zij leveren steeds meer in door een veranderde kijk op het begrip tijd. Er moet steeds meer en alles moet sneller, waardoor men steeds een race tegen de klok houdt.

Welke kwaliteit van leven hebben we met zo'n 'moeten doen' modus, snel en krampachtig, zo ver verwijderd van een authentieke 'ervaren en gevoels' modus?
Welke kwaliteit heeft het leven zonder contact met de natuurlijke ritmes?
Wat gebeurt er met onze gevoeligheid die ons vertelt wanneer we rust nodig hebben of meer beweging, die ons vertelt wanneer we warmte en menselijk contact nodig hebben?
We verzanden in het ophemelen van kennis en verstand en verliezen onze verbinding met de kern van dingen en met alles wat leeft.

 

Biodanza streeft er naar deze tendens om te keren, zodat we bij onze lichamelijke ervaring en gevoeligheid terugkomen.

 

 

Wat doet Biodanza?

Biodanza is een effectieve manier om weer in balans te komen.

We beginnen een les met actieve oefeningen die onze vitaliteit en vreugde stimuleren. In de tweede helft worden de oefeningen rustiger zodat we ons lichaam kunnen ontspannen en nieuwe energie kunnen opdoen. Tijdens de workshop praten we niet, zodat ons hoofd even rust krijgt en we ons lichaam de kans geven om nieuwe positieve ervaringen op te doen.

Na een tijd op regelmatige  basis deel te nemen in een biodanzagroep, zullen de meeste mensen merken dat hun leven op positieve wijze verandert. Zij krijgen meer zelfvertrouwen, voelen zich lekkerder in hun vel en zijn beter in staat liefdevolle relaties te onderhouden.

Biodanza gebruikt beweging, muziek en contact tussen mensen om dit te bereiken.

 

Vivencia's – ontwaken van mogelijkheden

De mogelijkheden van de deelnemer worden wakker gemaakt in het groepsproces door het hier en nu intens te beleven. We noemen dat vivencia. Deze momenten van intensiteit kunnen op verschillende manieren worden ervaren: in jezelf: fysiek, emotioneel, in de beweging, verbonden met anderen in de groep of door het contact met de natuur.

Vijf lijnen van vivencia

Biodanza stimuleert vijf thema's die in het leven van mensen belangrijk zijn. Dit zijn vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie. Deze noemen we de vijf lijnen van vivencia.

Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn zodat we kunnen uitreiken naar wat we nodig hebben en verlangen in het leven en dit ook manifesteren.

Sensualiteit hoort bij ieder levensaspect, al wordt dat vaak onderkend. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In Biodanza wordt dit deel in het leven op zachte wijze herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit zal substantieel toenemen. Seksualiteit begint bij het verlangen en plezier ontdekken en wakker maken in ons zelf.

We creëren een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit is hoe je leeft en leven creëert voor jezelf en anderen.

Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in een ander. Affectie is onze natuurlijk mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren.

Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel.

 

Sinds de introductie in Nederland in 2000, verovert Biodanza op hartstochtelijke wijze ons land. Het is een systeem voor menselijke groei dat in de jaren zestig gecreëerd is door Rolando Toro Araneda uit Zuid Amerika.

 

Rolando Toro Araneda

Rolando Toro Araneda is de grondlegger en schepper van Biodanza wat nu wordt gepraktiseerd door heel Europa, Zuid Amerika, Zuid Afrika en Japan. Hij is recentelijk genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen veertig jaar.

Rolando Toro Areneda is geboren in Concepcion, Chili 19e april 1924, hij heeft vele wegen en carrières gevolgd waaronderonderwijzer, medicus, psychiater, medisch research, poëet, artiest, verzamelaar van Afrikaanse kunst en antropoloog. Alles heeft op verschillende manieren bijgedragen tot de ontwikkeling van Biodanza - zijn levenswerk.

Hij heeft vele academische posten bezet waaronder de stoel van expressieve Psychologie aan de katholieke universiteit van Santiago in Chili.

Hij publiceerde boeken over poëzie en psychotherapie en had tentoonstellingen van zijn schilderijen in Brazilië, Italië en Frankrijk. Hij heeft in verschillende landen geleefd waaronder Argentinië, Brazilië en Italië. In 1998 is hij teruggekeerd naar zijn geboorteland Chili.

Rolando Toro is op 85 jarige leeftijd overleden op 16 februari 2010 in Chili.

 

Wil je meer weten over Rolando Toro, kijk dan op de website van onze docenten: Stephen White en Diana Zijlmans www.biodanzazuidnederland.nl

Wil je informatie over de opleiding tot Biodanza facilitator zie www.biodanzazuidnederland.nl

Wil je het boek lezen over Biodanza door Rolando Toro Araneda zie
uitgeverij de Zaak 2009 ISBN 978-9-077770-40-5

Wil je meer weten over de Vereniging van Biodanza leraren Nederland, aangesloten bij het IBF (International Biocentric Foundation)  zie www.biodanzanederland.nl

 

 

 

©Vrije Vogel Trainingen 2015             Webmaster@devrijevogel.net            Bijgewerkt 15 augustus 2015